Roken voor gevorderden

Ik, als zware en verstokte niet-roker, heb het nooit begrepen, waarom mensen zouden beginnen roken. Ik kan mij niet inbeelden om ooit over die initiële drempel te geraken, daarvoor beschik ik niet over voldoende doorzettingsvermogen en motivatie. En die drempel heeft toch iedereen? Voordat iemand roker wordt, zijn ze immers eerst niet-roker.

Maar ik wou het ergens anders over hebben. Ik wou bij deze even aanwijzen dat ik vind dat rokers bijzonder inefficiënt zijn. Er wordt veel geklaagd dat sigaretten duur zijn, maar niets is minder waar. Feit is dat ze minstens 10 keer efficiënter gebruikt kunnen worden, waardoor ze dan ook relatief gezien 10 keer goedkoper worden. De grootste verspilling bij roken is: te vroeg uitademen. Al die rook met al die kostbare bestanddelen, allemaal weg. Dat moet toch beter kunnen. De oplossing is zeer eenvoudig en doeltreffend: na het inhaleren is het veel beter om de adem in te houden. Zo krijgen de longen de nodige tijd om alles op te nemen. Als je even de adem inhoudt komt er bijna niets meer uit (waarschijnlijk neemt hetgeen er nog uitkomt exponentieel af met de inhaleertijd). Prachtig toch. Een hoog rendement voor de roker, en zelfs de niet-roker is ermee gebaat.

Zo wordt roken verheven van een slechte gewoonte tot een discipline. Gaan voor hoog rendement door de adem zo lang mogelijk in te houden. Zonder filter uiteraard, want die is enkel uitgevonden om het rendement nog verder te kelderen, om nog meer slecht aangewende sigaretten te verkopen.
-“Hoe lang kunt gij uwen doemp inhouden?”
-“Ah, ik zit nij al op 2 minute veertig, en ik kom tegenwoordig al toe met amper 4 sigaretten per dag!”
-“Amai, ik heb een heel pakske nodig zenne, maar mijn rendement is nog nie zo goe. Ik zal nog moeten oefenen.”

Slordig rekenen met procenten

In het verleden heb ik al wel eens gevallen opgemerkt waarbij er op een slordige wijze met procenten gerekend werd. Vaak heb ik dit in stilzwijgen bij benadering aanvaard, maar ik heb toch altijd eens willen kijken hoe groot de fout is die er mee gemaakt wordt. De formulering die ik vond was eigenlijk nog redelijk verrassend en interessant, vandaar dat ik het even uitgeschreven heb. Het resultaat vind je in de volgende tekst. Bij het slordig rekenen met procenten kan ik twee slordige bewerkingen bedenken (misschien zijn er meer), die tevens leiden tot dezelfde formulering.

Lees meer.